14.000 gedode Palestijnse kinderen zichtbaar door schoenen

Aandacht op het Vredenburgplein in Utrecht voor genocide en kinderslachtoffers in Gaza

Foto: Oh Beautiful World

Amsterdam, 17 maart 2024 | Aanstaande zondag vindt voor de derde maal een groot herdenkingsprotest plaats voor kinderslachtoffers in Gaza. Op het Vredenburgplein in Utrecht zetten vrijwilligers opnieuw duizenden kinderschoenen neer. Iedere tien minuten wordt een nieuw paar toegevoegd en zal een ander persoon - waaronder radio- en televisiepresentatoren - namen van vermoorde kinderen lezen. Want gemiddeld sterft iedere tien minuten opnieuw een Palestijns kind. De organisatie roept hiermee op om deze kinderen niet te vergeten en er alles aan te doen om het geweld voor altijd te stoppen.

Kinderslachtoffers op ongekende schaal

Philippe Lazzarini, commissaris-generaal van de UNWRA deelde op dinsdag een huiveringwekkende grafiek op het sociale media platform X. In een periode van slechts vier maanden zijn in de Gazastrook meer kinderen vermoord dan tijdens alle wereldwijde oorlogen en conflicten 
van de afgelopen vier jaar bij elkaar. Zowel het Internationaal Gerechtshof als het Nederlandse hof oordeelde dat maatregelen om genocide te voorkomen genomen moesten worden. In plaats daarvan is het Israëlische geweld geïntensiveerd en er minder hulp de Gazastrook binnengekomen. 

Meer dan 25 kinderen verhongerd of uitgedroogd

In de afgelopen weken zijn Palestijnse kinderen niet alleen vermoord met bombardementen, tankgeschut of kogels van scherpschutters, maar zijn zij ook uitgehongerd. Leiders van het Israëlische regime kondigden al in oktober aan niet te willen toestaan dat voedsel, brandstof of wat dan ook Gaza nog binnen zou komen. De Nederlandse premier Rutte zei dat men dit ‘niet te letterlijk moet nemen’. Ondertussen zijn al meer dan 25 kinderen verhongerd of uitgedroogd. Deze kinderen die nu niet meer leven hadden dromen, levens, families en een toekomst.

Ouders die hun eigen kinderen zien


Veel ouders voelen zich geraakt door het leed dat de kinderen in Gaza wordt aangedaan, zonder dat de internationale gemeenschap ingrijpt. Meer dan 14.000 kinderen die hun levens zijn verloren. Deze ouders zien daarnaast ook de duizenden kinderen die hun ouders, ledematen, huizen, scholen, gezondheid, groei, kortom hun toekomst kwijt zijn. Tijdens het herdenkingsprotest worden namen van kinderslachtoffers voorgelezen door onder meer bekende ouders zoals Jennifer Ewbank, Yora Rienstra, Karim Amghar en Fernando Halman. Als ouders willen zij dat de kinderen in Gaza, net als hun eigen kinderen, in vrijheid en veiligheid kunnen opgroeien. Door het lezen van namen wil de organisatie de kinderen herinneren en ervoor zorgen dat ze niet slechts als een nummer in nieuwsberichten terecht komen.

In 2018 plaatste Avaaz al 4.500 paar schoenen in Brussel, het aantal Palestijnen dat toen in tien jaar tijd werd vermoord. Afgelopen november werd het onder andere opnieuw gedaan in Korea en in december namen Paul en Sabina, ouders van jonge kinderen, het initiatief om Plant een Olijfboom om hulp te vragen om ook herdenkingsprotesten in Nederland te organiseren. Plant een Olijfboom deed een oproep waardoor vrijwilligers zo’n zestig inzamelpunten openden in heel Nederland. Omdat het aantal kinderen dat vermoord wordt nog iedere dag stijgt blijven de inleverpunten (helaas) nog open. Iedereen kan helpen door schoenen in te leveren, via de website van Plant een Olijfboom vindt men een overzicht van de verschillende plaatsen.

De 5-jarige Leen 


Esther van der Most, directeur van stichting Plant een Olijfboom, heeft in Amsterdam persoonlijk ervaren hoe belangrijk het is dat kinderen genoemd worden. Ze is moeder van een Palestijns Nederlandse dochter, en haar kleine nichtje Leen (5) is eind december 2023 door een Israëlisch bombardement vermoord. Aziz (35) en Elan (7) zijn na de bombardementen nog als enigen van het gezin over. Naast haar jongere zusje verloor Elan ook haar moeder en oma. Zij hebben geen andere keuze dan door te gaan met overleven. Vanwege de constante bombardementen en tankgeschut, en dagelijkse zoektocht naar schoon drinkwater en voedsel is er nog geen tijd van toegeven aan rouw gekomen. Deze maand is het ramadan, een extra pijnlijke realiteit, want naast dat er bijna niets te eten is voor tijdens de iftar (maaltijd om het vasten te verbreken) mist hij zijn vrouw en dochter Leen. Aziz vertelde: 

Tijdens de Ramadan kookten we altijd samen, maar deze Ramadan zijn zowel Nermeen als Leen er niet meer, wat echt vreselijk is. Mijn vrouw, dochter en schoonmoeder liggen in een tijdelijk graf. Helaas heb ik ze vanwege het Israëlische leger nog niet op de begraafplaats kunnen begraven. Ik probeer positief te zijn, en door de afleiding die vrijwilligerswerk biedt me niet steeds alles te herinneren. Als we het geluid van de bombardementen horen, schreeuwt Elan het uit van angst, dus slaap ik naast haar.
— Aziz, vader van de vermoordee Leen

Het geeft hem troost dat de foto van Leen opnieuw te zien zal zijn op de banner aanstaande zondag in Utrecht. “Stuur mij foto’s”, zegt Aziz. Zo wordt zij niet vergeten, en wordt er opgeroepen het leven van Elan te beschermen door te stoppen met deze afschuwelijke genocide. 

Een protest voor iedereen


In december zijn al 8.000 paar kinderschoenen neergezet op de Binnenrotte in Rotterdam, en in januari 10.000 op de Dam in Amsterdam. Zondag zal het Vredenburgplein in Utrecht worden aangedaan. Het winkelende publiek zal de schoenen zien. Iedereen is welkom om te komen herdenken en stil te staan bij de schrijnende situatie die zich momenteel voordoet in Gaza – en om een klein knuffeltje, kaartje of bloem neer te leggen bij de schoenen. Het herdenkingsprotest start om 11.00 uur en duurt de hele middag.

Tienduizend schoenen op de Dam. Foto: Mouneb Taim