Welkom 6 februari, Pakhuis de Zwijger in Amsterdam

Van de Westoever tot Gaza: een gescheiden maar gedeelde ervaring

Een journalist uit Beita, een acteur uit Jenin en een Nederlandse met familie in Gaza vertellen hun verhalen.

De bezetting scheidt de Palestijnen van elkaar, van de wereld en van hun thuisland. Niet sinds 7 oktober, maar al ruim 75 jaar. Wat is de realiteit van leven onder bezetting? En wie kunnen hier beter over vertellen dan de Palestijnen die hun hele leven onder deze realiteit leven?

Programma

Wahaj Bani Moufleh is een fotojournalist uit Beita (Westbank). Voor deze reis verliet hij Palestina voor de eerste keer in zijn leven en zal kort na dit event naar Palestina terugkeren. Wahaj registreert niet alleen het leven op de Westelijke Jordaanoever door zijn lens, hij doorleeft het. Hij zal vertellen over de realiteit in Palestina en zijn verhalen illustreren met zijn beelden. Wahaj werkt voor de Nederlandse stichting Plant een Olijfboom, Ultra Palestine en zijn freelance werk wordt over de hele wereld gepubliceerd.

Alaa Shehada is een acteur, cabaretier en organisator, opgeleid aan de Freedom Theatre Acting School in het vluchtelingenkamp Jenin, Palestina. Alaa vertelt ons over de recente veranderingen en de voortdurende realiteit die hij zijn hele leven in Jenin heeft gezien. Alaa is medeoprichter van The Palestine Comedy Club en organiseerde na de invasie van het vluchtelingenkamp Jenin in 2022 diverse kinderactiviteiten voor het Palestina Fonds. Sinds 2011 is hij artistiek kernlid van Troupe Courage en zal een monoloog uit hun aankomende theatershow "The horse of Jenin" voordragen, waarmee hij vanaf september zal touren in binnen- en buitenland.

Esther van der Most is directeur van stichting Plant een Olijfboom en haar schoonfamilie woont in Gaza. De afgelopen maand kwamen haar schoonmoeder, schoonzus en 5-jarig nichtje om het leven bij een Israëlische luchtaanval. Haar familie wil dat hun verhalen gehoord worden. Esther zal ook spreken over concrete acties die we kunnen ondernemen. Omdat het goed is dat we de verhalen kennen, maar nog beter als we de realiteit van bezetting en onrecht veranderen en stoppen. Want ook al voelen we ons soms hopeloos, we zijn nooit machteloos.

Onze moderator voor deze avond is Maya-Nora Saaid. Ze is een social media-producent en journalist voor Middle East Eye. Ze probeert het westerse perspectief op het Midden-Oosten en Noord-Afrika te veranderen door video-explainers te maken. Haar meest opmerkelijke prestatie was toen ze Siri, de virtuele assistent van Apple, vroeg naar de tijd in Palestina en Israël. Aanvankelijk herkende Siri de tijd in Palestina niet. Nadat Siri echter viraal ging en haar TikTok-account werd verboden, kan ze nu de tijd in Palestina herkennen.

Event Details

Dinsdag 6 februari 2024

Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, Amsterdam

Inloop 19:45u, Start 20:00u, Einde 22:00u

Engels gesproken

Gratis toegang, donatie ter plaatse mogelijk

Aanmelden via Pakhuis de Zwijger