Kort na het planten werd boer Hasan door Israël vermoord

Hasan Sami AlBorno

Hasan Sami AlBorno

Hasan Sami AlBorno is een van de slachtoffers van de aanvallen op Gaza van mei 2021. Het Israëlische leger beschoot Hasan, zijn broer en twee zonen terwijl zij werkten op hun land. Hasan’s zonen en broer konden aan de kogels ontsnappen, toen zij terugkeerden naar het land bleek hun vader de aanval niet te hebben overleefd.

De familie van Hasan deelt graag zijn verhaal. Het verhaal van een echtgenoot, vader, broer en boer in Gaza.

De familie

Hasan en zijn vrouw hadden acht kinderen. Of beter: negen kinderen. Hasan beschouwde zijn land namelijk ook als een van zijn kinderen. Van zijn vader had hij land in het noorden van Gaza geërfd. Op de velden groeien diverse seizoensgroenten, zoals aubergine, okra en uien. Al eerder, in 2014 was het gebied doelwit voor het Israëlische leger, maar toen met bulldozers. Zonder pardon sneuvelden zijn sinaasappelbomen en de waterput.

De familie van Hasan zet zijn werk op het land voort. Zij hebben recent nieuwe okra aangeplant. Sami van 29 is de oudste. De jongste is Hasan’s dochter, zij maakt op dit moment eindexamens op de middelbare school.

Hasan leefde voor zijn familie en zijn land. Hij droomde ervan zijn waterput en grote olijfbomen weer terug te krijgen. Daartoe ontving Hasan begin dit jaar jonge olijfbomen van sponsors via Plant een Olijfboom. De bomen zijn ongedeerd, maar Hasan overleefde de brute aanval niet.

Hoe gaat het met de familie

De leefomstandigheden in Gaza zijn zwaar en worden ieder jaar zwaarder. Dit vanwege de volledige blokkade en militaire aanvallen die, naast levens (zelfs volledige families), ook veel infrastructuur verwoest. Tijdens het militaire terreur in mei werd veel landbouwgrond vernield, waardoor er minder voedsel beschikbaar is, en ook de landbouwgrond vervuild raakt.

Met twee studerende kinderen in het gezin is het voor de familie financieel zwaarder geworden nu vader AlBorno is vermoord. Zij zouden graag de droom van hun vader om de waterput te repareren willen realiseren, hoewel gewoon geld om te kunnen leven eigenlijk ook heel welkom is.

Palestina Fonds

Vanwege de aanvallen op Gaza in mei heeft Plant een Olijfboom een noodfonds in het leven geroepen, welke ondertussen is omgevormd naar het Palestina Fonds. Vanuit dit fonds zullen we de familie van Hasan steunen. Zij zijn ook onderdeel van onze community.

Geschreven door Hani, Carolien en Esther

Hani is de coördinator van de YMCA Gaza en sprak met de familie van Hasan.

Carolien zet zich af en aan al jaren in voor een rechtvaardigere wereld. Net als voetballen bestrijdt zij ook graag onrecht in teamverband.

Esther coördineert Plant een Olijfboom en wordt blij van concrete actie en een goed gelukte makloube.