Dekens voor Gaza

Deze winter hebben jullie 90 gezinnen gesteund met 350 dekens via ons Palestina Fonds. Zo konden we een beetje warmte geven aan mensen in Gaza die bijna niets hebben. De dekens zijn uitgedeeld door Ahmed en zijn team in Gaza.

Boodschap

We vroegen het team alle mensen te vertellen waarom we deze dekens geven, en wat vragen te stellen. We vroegen hen ook naar hun hoop en dromen..

Wat me echt verdrietig maakte, is dat ze allemaal dezelfde droom hebben en ik wist niet goed hoe ik daar op moest reageren of hoe ze te helpen, behalve te bidden tot Allah om hen te helpen.
— Ahmed
Ik droom van een huis.
— Hanan, moeder van 4

Wanneer het hebben van een dak boven je hoofd een onbereikbare droom lijkt, hoe ga je dan toch door?

 

Schrijnende verhalen

Kinderen zonder schoenen of sokken..

Tijdens het uitdelen kwam een moeder naar Ahmed toe met de vraag “wil jij mijn kinderen meenemen tot het einde van de winter?”… De familie woont sinds de bombardementen in 2014 in huisjes gemaakt van nylon plastic, samen met vijf andere families. Mijn eerste reactie was ‘laten we ze helpen en een huis bouwen..’ maar het probleem is dat ze de grond niet bezitten waar ze nu op wonen, en er zijn zoveel families die in precies deze situatie zitten. Maar we willen wel via het Palestina Fonds steeds iets blijven doen voor deze en andere families.

Foto’s

Foto’s maken mocht wel van de familie in het nylon ‘huisje’, maar ze vertelden er ook bij dat al vaak gedaan was, door mensen die vertelden geld voor de familie in te gaan zamelen, vervolgens hoorden ze nooit meer iets van die mensen terug. Dat is goed om je te realiseren wanneer mensen je actief benaderen via social media en je om geld vragen, het is gewoon lastig om te weten of het echt is of niet. Waarschijnlijk dat de politie in Gaza daarom ook let op het maken van foto’s want er kwam meteen iemand naar Ahmed die hem dwong deze foto’s van zijn toestel te verwijderen.

Gelukkig konden zij op andere momenten wel foto’s maken en filmpjes, zodat we wel kunnen zien wat er gedaan is! Later volgt een stuk waarin we antwoorden delen op vragen zoals wat wil jij zeggen tegen mensen buiten Gaza en wat hun hoop is.

Team

Ahmed is een Palestijn in Gaza die we goed kennen. Hij heeft voor Plant een Olijfboom georganiseerd dat arme mensen in vluchtelingenkampen deze dekens in ontvangst hebben genomen. Samen met zijn ‘Ele Elna Elak’ team van vrijwilligers ging hij op pad. Via een speciale organisatie kreeg Ahmed de gegevens van de arme gezinnen, zodat deze neutraal geselecteerd konden worden. Vervolgens bezocht het team de mensen om te checken in welke situatie zij verkeerden.

Thanks to the team en donateurs!

Chokran ketir to Mostafa, Mohammed, Tala, Foad, Nael, Hala, Mohammed, Haifa and Ahmed, the volunteers of Ele Elna Elak!

En ontzettend veel dank aan alle donateurs die het mogelijk maken dat we Palestina kunnen helpen op steeds meer verschillende manieren.